De Olympische Spelen

Zoals je op deze website hebt kunnen lezen, is de gymnastieksport een sport die op de Olympische Zomerspelen, die om de vier jaar wordt gehouden, wordt beoefend. Dit evenement is een van oudste sportevenement ter wereld en wordt al vanaf 1896 gespeeld. De eerstvolgende Olympische Zomerspelen zullen in 2020 in Tokio worden gehouden. Dit zal de negenentwintigste editie van de Olympische zomerspelen zijn.

De geschiedenis van de Olympische Spelen begon echter al in de tijd van de Oude Grieken, meer dan 3000 jaar geleden. De oorsprong van dit sportevenement ontstond uit een feest dat werd gegeven voor Zeus, de grootste Griekse God. Dit feest, gehouden in Olympia, waar de naam voor de Olympische Spelen ook vandaag komt. Het feest ging gepaard met een hardloopwedstrijd die voor Zeus werd gehouden. Dit evenement was zo’n groot succes dat de Grieken besloten om ieder vier jaar een zelfde feest te geven. Dit is ook meteen de reden dat de Olympische Zomerspelen nu nog steeds maar eens per vier jaar worden gehouden.

Op de Olympische Spelen (zomer en winter) worden op dit moment tweeënveertig verschillende sporten gespeeld, bestaande uit vijfenvijftig verschillende disciplines. De eerste Olympische Spelen in 1896 bestond echter maar uit negen verschillende sporten. Er waren 241 sporters aanwezig dat jaar, afkomstig uit veertien verschillende landen. De laatste Olympische Zomerspelen van 2016 in Rio de Janeiro betrof 207 verschillende landen, achtentwintig verschillende sporten en er waren maarliefst 11,5 duizend sporters aanwezig. Vanaf de eerste editie is de omvang van de Olympische Zomerspelen steeds maar blijven groeien.

De Olympische Spelen hebben een openingsceremonie en een sluitceremonie die worden verzorgd door het land waar de spelen worden gehouden. Een ander ritueel van de Olympische Spelen is de ‘Olympische vlam’ die al vanaf 1936 brandt en daarna nooit meer gedoofd is geweest. De eerste Olympische vlam werd ontstoken in Amsterdam op de spelen van 1928 naar idee van Jan Wils, de bedenker van het Olympische Stadion.