Groeiend gymnastiektalent

De afgelopen aantal jaren wordt er door België steeds meer gezocht naar groeiend talent. Overwinningen op de Olympische Spelen van 2016 en het Wereldkampioenschap voetbal van 2018 hebben er voor gezorgd dat België zichzelf langzaamaan op de internationale sportkaart heeft geplaatst. Op het gebied van bijna iedere sport is België momenteel hard op zoek naar groeiend talent, zodat zij België uiteindelijk op evenementen als de Olympische Spelen kunnen gaan vertegenwoordigen.

Gymnastiek is op de Olympische Spelen een zeer populaire sport, maar ook erg veeleisend. Zo zijn er namelijk maar vierentwintig spelers die aan de Olympische finale mee mogen doen. Dit maakt de zoektocht naar groeiend talent lastig, want hoe onderscheidt je nu de veelbelovende jonge gymnasten van degene met minder talent? België blijft bezig met het doorzoeken naar talent.

Een voorbeeld van zo’n groeiend talent is de Vlaamse Nina Derwael (geboren in het jaar 2000). In 2018 veroverde zij voor het eerst goud op het wereldkampioenschap turnen op de brug met ongelijke leggers. Dit maakte haar de eerste Belgische turnster die ooit goud wist te halen op een wereldkampioenschap. Op het Europees kampioenschap eerder dat jaar kreeg Derwael het ook al voor elkaar om goud te halen op de brug met ongelijke leggers. Daarnaast haalde ze ook nog eens zilver op de balk!

Op haar zestiende nam zij daarbij deel aan de Olympische Spelen van 2016. Ze plaatste zich in Rio de Janeiro als enige Belgische turnster voor de finales. Ze eindigde op de negentiende plaats.

Haar grote talent is een grote inspiratie voor jonge Belgische gymnasten en haar prestaties worden ook in België zelf goed beloond. Zo behaalde zij de titel van Truiens Sportvrouw van het Jaar ieder jaar vanaf 2015. In 2017 behaalde zij ook de titel van Vlaamse Reus. In 2018 kreeg zij de Nationale Trofee voor Sportverdienste. Dit is de meest prestigieuze sporttrofee die er in België bestaat.