Olympische Zomerspelen 1936

De gymnastieksport is al een erg lange tijd aanwezig op de Olympische Zomerspelen, voor zowel de heren als voor de vrouwen. De sport was ook aanwezig op de Zomerspelen van 1936 in Berlijn, wat tevens bekend staat als het allereerste sportevenement dat op grote schaal werd gefilmd en per televisie uit werd gezonden.

Het idee om deze spelen zo wereldwijd beschikbaar te maken kwam voort uit de wens om de Nationaalsocialistische ideologieën van Adolf Hitler, die als bonskanselier werd verkozen in 1933, over te brengen aan een wereldwijd publiek. Twee jaar eerder werd het wereldkampioenschap voetbal namelijk door de Italianen ook als propagandamogelijkheid gebruikt, waardoor de Duitsers geïnspireerd waren om de Olympische Spelen hier ook voor te gebruiken.

Meer dan zeventig uur aan beeldmateriaal werd vanuit Berlijn rechtstreeks uitgezonden. Hoewel de reden dat deze sportwedstrijden zo werden uitgezonden niet precies uit een onschuldige wens ontstonden, is dit evenement toch een belangrijk keerpunt geweest in de manier waarop de wereld met sport omgaat. Snel na deze Zomerspelen begon Amerika namelijk met het uitzenden van andere soorten sportwedstrijden en groeide de populariteit van deze uitzendingen enorm. De Zomerspelen worden nu nog steeds op televisie uitgezonden en worden ook nog steeds heel goed bekeken.

Onder deze zeventig uren aan beeldmateriaal vielen ook wat beelden en verslagen over de gymnastieksport. Hier beneden volgt een kort overzicht van de internationale prestaties op het gebied van deze sport op de Zomerspelen van 1936.

Het land met de meeste gouden medailles in dit jaar was Duitsland. Er werden maarliefst dertien medailles behaald, waarvan zes goud, een zilver en zes brons. Het heren team en het damesteam behaalden beiden goud. Daarnaast werden er gouden medailles gehaald door de mannen voor brug, sprong, paart voltige en het individuele meerkamp.

Zwitserland deed het op de tweede plaats het best. Met negen medailles, waarvan een goud, zes zilver en twee brons. Tsjecho-Slowakije behaalde de derde plaats met enkel twee medailles. Eén goud en één zilver.

Italië, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Polen waren dit jaar niet in staat om medailles binnen te halen en Nederland en België deden dit jaar niet mee aan het gymnastiekonderdeel van deze Olympische Zomerspelen.