Tumbling gymnastiek

Een fantastische tak van gymnastiek is tumbling. Ooit al op het puntje van de zetel gezeten terwijl je de Olympische Spelen tumbling aan het bekijken was terwijl de gymnast een lange reeks sprongen en rotaties uitvoerde op die blauwe mat? Tumbling kijken is één ding, maar de uitvoering ervan houdt meer in dan de meeste mensen denken.

Wat is tumbling?

Men spreekt van tumbling wanneer de gymnast op een afstand van 25 meter een reeks van rotaties uitvoert. Een aantal van deze rotaties zijn salto’s, schroeven en fliks. Deze aansluitende lijn van sprongen wordt uitgevoerd op een verende, meestal blauwgekleurde baan.

Het is de bedoeling om per niveau steeds sneller en krachtigere sprongen uitgevoerd, waarbij de moeilijkheidsgraad en het aantal rotaties per sprong ook worden opgekrikt! De gymnast moet de sprongenreeks eindigen met een spectaculaire sprong en een stevige, goed uitgelijnde landing.

Wat komt er bij kijken?

Naast vele trainingen zijn er natuurlijk een aantal zaken waarop iemand echt moet letten om deze sport tot het hoogste niveau te krijgen. Bij tumbling is er sprake van rugwaartse snelheid die door de rotaties in de sprongenreeks wordt bevordert. De sprongen en rotaties krijgen meer kracht door een goede vormspanning van de gymnast. De atleet moet laten zien dat hij beschikt over een goede beheersing van zijn lichaam, moet zorgen voor een foutloze uitvoering en moet het tempo onder controle hebben. Het is belangrijk dat door goede training er geen aarzelingen of tussenstappen zijn tussen de passenreeks van de sprongen!

Bekende Tumbling gymnasten

Tachina Peeters was de eerste Belgische turnster die haar discipline representeerde op de wereldspelen tumbling. In het jaar 2018 haalde ze de titel als Belgisch Kampioen bij de senioren. Op dit moment, in het jaar 2019, is er een Belgische teamselectie voor de Olympische Spelen voor het gymnastiekteam BELGYM!