Turnen

Turnen is het oudste onderdeel van de gymnastieksport. De sport werd al gespeeld in de tijd van de oude Romeinen, waar het Gymnastica werd genoemd. De beginnende vormen van de turntoestellen en turnbewegingen werden echter gedefinieerd door de Duitse Friedrich Ludwig Jahn rond 1811. In dit jaar opende hij ook de eerste ‘Turnplatz’, waar hij turntoestellen begon te ontwerpen. Hij ontwierp onder andere de brug en de rekstok.

De turnsport bestaat uit verschillende onderdelen.

Vloer – De vloer word bij het turnen gezien als een turntoestel. Het betreft een vierkante mat van twaalf bij twaalf meter waarop verschillende acrobatische onderdelen, balansonderdelen en lenigheidonderdelen worden beoefend. Een oefening mag niet langer duren dan 1:30 minuut en moet alle drie de onderdelen bevatten. Dit onderdeel wordt door zowel mannen als vrouwen beoefent.

Paardvoltigeren – Dit betreft een turntoestel met daarop bogen. Tijdens de oefening moet de sporter zich met behulp van de bogen omhoog houden en bewegingen uitvoeren zonder de rest van het toestel aan te raken. Dit onderdeel wordt alleen door de mannen beoefend.

Ringen – De ringen komen van het plafond. Ze zijn van hout. Een oefening bestaat uit statische onderdelen, zwaaionderdelen en een afsprong. Dit onderdeel wordt ook alleen door de mannen beoefend.

Sprong – Dit onderdeel wordt beoefend met behulp van het paard. De speler neemt een aanloop, zet zich af op de spring plank en gebruikt het paard met de handen om een acrobatische sprong naar voren te maken. Het onderdeel is voor mannen en vrouwen.

Brug – De brug wordt door zowel mannen als vrouwen gebruikt. De mannen gebruiken de brug met leggers op gelijke hoogte en de vrouwen gebruiken de brug met leggers op verschillende hoogte. Op de brug wordt gezwaaid, gedraaid, gekiept, en meer. De oefening sluit met een afsprong.

Rekstok – Dit toestel wordt door de mannen gebruikt. Het betreft een enkele legger. Oefeningen op de rekstok bestaan uit zwaai elementen, draai elementen en vluchtelementen.

Evenwichtsbalk – Dit toestel wordt ook wel de balk genoemd. Het wordt beoefent door de dames. Het is hierbij de bedoeling om zo veel mogelijk moeilijke acrobatische oefeningen uit te voeren, zonder het evenwicht te verliezen.